Η Ελίνα Θ. Γρούσπα γεννήθηκε στη Λαμία, ζει και εργάζεται στην Κατερίνη. Απέκτησε Πτυχίο στην Ελληνική Φιλολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στη Μεσαιωνική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία. Εργάστηκε σε φροντιστήρια Μέσης εκπαίδευσης, καθώς και στο Ιδιωτικό Σχολείο της Κατερίνης ως Φιλόλογος και Σύμβουλος μαθητών και γονέων και ασχολήθηκε με την παράδοση ιδιαιτέρων φιλολογικών μαθημάτων σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Η θέση της ως Σύμβουλος μαθητών και γονέων στο σχολείο ενίσχυσε την επιθυμία της να επεκτείνει τις σπουδές της στην Ψυχολογία. Ως εκ τούτου, απέκτησε και Πτυχίο Ψυχολογίας από το East London University, με βαθμό «Άριστα», καθώς και Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία, με βαθμό «Άριστα», από το East London University.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις

Εξειδικεύτηκε με το μεταπτυχιακό της στην Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία με κατεύθυνση την Οικογενειακή Συστημική αλλά και τη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Έκανε διπλή πρακτική άσκηση. Η πρώτη περιλάμβανε ατομικές συνεδρίες ενηλίκων, ζεύγους και οικογένειας με πραγματικά περιστατικά σε μονόδρομο καθρέφτη, ενώ η δεύτερη, ομαδική ψυχοθεραπεία σχετικά με προβλήματα εφήβων.

Μετεκπαίδευση

Συνέχισε την κατάρτισή της στον τομέα της Ψυχοθεραπείας παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψυχοθεραπεία: Θεωρία και Πράξη» στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που αφορούσε στις κυριότερες Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις (Οικογενειακή συστημική, Γνωστική-Συμπεριφορική, Ψυχαναλυτική, Ανθρωποκεντρική, Υπαρξιακή, Gestalt). Ακολούθησε εκπαίδευση στην Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεία, παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Solution Focused Therapy», μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ανήκει στις μεταμοντέρνες θεραπείες και η οποία εστιάζει στη λύση των προβλημάτων. Επιπρόσθετα. εκπαιδεύτηκε στη «Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία: Θεωρία και Κλινική πράξη», καθώς και στη «Διαχείριση διαζυγίου γονέων» στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στόχος της η διά βίου μάθηση και η συνεχής κατάρτιση στα αντικείμενα της ειδικότητάς της.

Εργασιακή εμπειρία

Στο Ιδιωτικό της γραφείο έχει σημαντική κλινική εμπειρία ως Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια στον τομέα της Κλινικής Ψυχολογίας ως προς τις ατομικές θεραπείες, θεραπείες ζεύγους και οικογένειας και τις on line συνεδρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, έχει εργαστεί στο Ιδιωτικό σχολείο «Πλάτων», σε φροντιστήρια της μέσης εκπαίδευσης («Σύγχρονο», «Λόγος και Πράξη», «Διαγώνιος») στην Κατερίνη και ιδιωτικά ως Σύμβουλος μαθητών και γονέων και ως Φιλόλογος.

 

Άδειες

Διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου και είναι Τακτικό μέλος στο Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ).

 

Ερευνητικό έργο και δραστηριότητες

Η προπτυχιακή και η μεταπτυχιακή της ερευνητική εργασία αφορούσε στο βαθμό ικανοποίησης των ζευγαριών στο γάμο, καθώς και στα προβλήματα γάμου.

Τα ενδιαφέροντά της επεκτείνονται και σε εθελοντικές δράσεις. Είναι ενεργό μέλος στην Actionaid και στηρίζει εθελοντικές ομάδες στην Πιερία.