Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 19:02

Μορφές Ψυχοθεραπείας

Written by
Rate this item
(0 votes)

Ατομική ψυχοθεραπεία

Στην ατομική ψυχοθεραπεία το άτομο έρχεται σε άμεση επαφή με τα προσωπικά του βιώματα και με την υποστήριξη του θεραπευτή του και τη συνεχή αλληλεπίδραση μαζί του στοχεύει στην αυτογνωσία. Προσέρχεται στη θεραπεία προκειμένου να επιλύσει προβλήματα που σχετίζονται με τον ίδιο ή τις διαπροσωπικές του σχέσεις, είτε νιώθει δυσφορία στον καθημερινό του βίο. Ανακαλύπτει δυσλειτουργικά μοτίβα σκέψης, έρχεται σε άμεση επαφή με τα συναισθήματά του με στόχο να προβεί σε σταδιακές κι επιθυμητές αλλαγές στη ζωή του.

Θεραπεία ζεύγους

     Περιλαμβάνει κάθε ζεύγος ατόμων που ζουν μαζί και τους διέπει μια στενή σχέση. Στοχεύει στη βελτίωση της επικοινωνίας, στην επίλυση των διαπροσωπικών συγκρούσεων, στον εντοπισμό αρνητικών συμπεριφοριστικών μοτίβων, στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν στη συμβίωση, στο γάμο, στη διαχείριση κρίσεων. Ενδεικτικά προβλήματα αποτελούν η έλλειψη επικοινωνίας, η ζήλεια, η απιστία, η συνεξάρτηση, η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τα σεξουαλικά προβλήματα, η έλλειψη ορίων, προβλήματα υγείας και εργασιακά, η εμπλοκή τρίτων κ.α.

Οικογενειακή θεραπεία

     Πρόκειται για θεραπεία ολόκληρης της οικογένειας, η οποία αποτελεί ένα σύστημα σε διαρκή αλληλεπίδραση. Οι σχέσεις των μελών είναι κυκλικές και το πρόβλημα που παρατηρείται στους κόλπους της διαταράσσει την ομοιόσταση της οικογένειας και αντανακλάται στο σύνολό της. Στόχος αποτελεί η βελτίωση της επικοινωνίας του συστήματος, η επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει, καθώς και η διάκριση ρόλων και ορίων των μελών της, η αυτονόμησή τους κ.α.

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

      Μορφή ψυχοθεραπείας η οποία περιλαμβάνει επιλεγμένα άτομα από τον ψυχοθεραπευτή, με στόχο την αλληλεπίδραση τους για την επίλυση προβλημάτων, τη δημιουργία αλλαγών σε γνωσιακό και συμπεριφοριστικό επίπεδο. Ο Ψυχοθεραπευτής συντονίζει και καθοδηγεί τα μέλη της ομάδας. Υπάρχουν ολιγομελείς ομάδες συμβουλευτικής εφήβων ή γονέων αλλά και ομάδες αυτοβοήθειας, όπως για τις εξαρτήσεις από ουσίες ή για άτομα που πάσχουν από κάποια σωματική νόσο.

Βιβλιογραφικές αναφορές

Μάνος, Ν. (2008). Βασικά στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής. Αθήνα: University Studio Press.

Bennett, P. (2010). Κλινική ψυχολογία και ψυχοπαθολογία. Αθήνα : Πεδίο.

Kring, Α., Davison, G., Neale, J., & Johnson, S. (2007). Ψυχοπαθολογία. Αθήνα: Gutenberg.

Read 818 times Last modified on Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 19:16

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.